Scroll Top

Απλός οδηγός

για συνδυασμό φαγητού και κρασιού

Λευκό, ροζέ ή κόκκινο; Τί φαγητό συνοδεύει ιδανικά το καθένα;

Είναι γνωστό σε όλους ότι το κρασί μπορεί να ενισχύσει τη γεύση και την απόλαυση ενός καλού φαγητού και το ανάποδο. Το θέμα όμως είναι ότι το «ταίριασμα» κρασιών και φαγητών δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και συνήθως απαιτεί πολύ καλούς ουρανίσκους αλλά και γνώσεις γαστρονομίας και οινολογίας. Θα πρέπει ας πούμε να μπορεί να καταλάβει κανείς όρους όπως η οξύτητα του φαγητού και να γνωρίζει τα πάντα για τα συστατικά του κάθε κρασιού, χωρίς να διαβάσει την ετικέτα τους.

Όπως καταλαβαίνετε, μόνο ένας επαγγελματίας σεφ ή κάποιος πολύ έμπειρος wine expert μπορεί να ταιριάζει πάντα άψογα το κάθε φαγητό με το ανάλογο κρασί. Τι γίνεται όμως με μας τους υπόλοιπους που θέλουμε μεν μια gourmet εμπειρία αλλά δεν έχουμε το χρόνο να γίνουμε οινολόγοι;

Ως γνωστόν, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες όσον αφορά το κρασί και το φαγητό με τον πρώτο και κύριο να είναι ότι τα κόκκινα κρασιά συνοδεύουν κόκκινο κρέας και τα λευκά λευκό κρέας και ψάρι. Αν ψάξετε όμως λίγο περισσότερο θα δείτε ότι υπάρχουν κι εξαιρέσεις κι επιπλέον, με μια επίσκεψη σε μια κάβα ή ένα site σαν το Κρασιά Βλαδίκας, θα δείτε ότι όχι μόνο υπάρχουν πολλοί τύποι και ποικιλίες κόκκινων και λευκών κρασιών, αλλά ότι υπάρχει και άλλος ένας σημαντικός τύπος, τα ροζέ!

Ας δούμε λοιπόν τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες φαγητών και τα κρασιά που τις συνοδεύουν ιδανικά για να μην «ψάχνεστε» κάθε φορά.

Aperitif

Το Aperitif είναι το κρασί που πίνεται πριν το κυρίως γεύμα και συνήθως συνοδεύεται από κάποια ορεκτικά και μεζεδάκια. Δεδομένου λοιπόν ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει και άλλο φαγητό και κρασί, καλό θα ήταν το Aperitif να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ γίνεται από άποψη αλκοόλ αλλά και να μην έχει πολύ έντονη γεύση. Τα ροζέ κρασιά αποτελούν ιδανική επιλογή για Aperitif ενώ τον ρόλο αυτό μπορούν να παίξουν και κάποια ελαφριά κόκκινα.

Ψάρια και θαλασσινά

Μπορεί τα ψάρια στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα ψαροταβέρνες να συνδυάζονται κυρίως με ούζο και τσίπουρο, αλλά οι γνώστες της γεύσεις συνιστούν το «πάντρεμα» τους με ένα καλό κρασί. Τα λευκά κρασιά είναι αυτά που ταιριάζουν καλύτερα με τα ψάρια, λόγω της έντονης οξύτητας τους. Οι πιο εκλεπτυσμένοι και glamorous τύποι, μπορούν να συνδυάσουν τα ψάρια με σαμπάνια!

Κάβα Μουτζούρη Καλαμάτα - Επιλογή κρασιού
Κάβα Μουτζούρη Καλαμάτα - Επιλογή κρασιού

Τυριά

Εδώ η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο του τυριού. Τα κατσικίσια τυριά συνδυάζονται με λευκά κρασιά και γενικά με τα κρασιά που ταιριάζουν με τα θαλασσινά. Τα λεγόμενα μαλακά τυριά, ταιριάζουν τέλεια με ροζέ κρασιά. Τέλος, τα κίτρινα τυριά, «παντρεύονται» τέλεια με έντονα ή παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά βρίσκουν συχνά τον δρόμο τους στο τραπέζι μας είτε σαν συνοδευτικά άλλων φαγητών, είτε σαν ορεκτικά . Καλό είναι λοιπόν να συνδυάζονται με κόκκινα κρασιά και μάλιστα ελαφριά.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο και τα πουλερικά γενικότερα δεν είναι γνωστά για την έντονη γεύση τους, γι’ αυτό και είναι καλό να τα συνοδεύετε πάντα με λευκά κρασιά. Αν θέλετε να πειραματιστείτε, μπορείτε να τα συνοδεύσετε και με ένα πολύ ελαφρύ κόκκινο.

Κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι γνωστό για την έντονη και πλούσια γεύση του, ειδικά όταν πρόκειται για χοιρινό. Εννοείται πως το κόκκινο κρασί και μάλιστα ένα δυνατό και μεστό, είναι η καλύτερη επιλογή για το κρέας.

Κάβα Μουτζούρη Καλαμάτα - Επιλογή κρασιού

Πηγή: vladikasvines.gr

Στην Κάβα Μουτζούρη θα βρείτε μεγάλη ποικιλία κρασιών εξαιρετικής ποιότητας.
Κάβα Μουτζούρη Καλαμάτα - Επιλογή κρασιού